Ürünlerimiz




 Vanilyalar
 
 
 
 ÜRÜN AÇIKLAMASI

Vanilya , Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türüdür.

Vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antilleridir. Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15-20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür. Kokusu özel ve tadı acıdır.

Vanilya asıl olarak bir bağ bitkisidir. Vanilya ekolojik olarak Güney Amerika'nın kuzeydoğusunda Meksika’nın Atlantik okyanusuna bakan tarafında yetiştirilmiştir. Vanilya önceleri tapınaklarda koku vermek veya kötü ruhları uzak tutmak için kullanılırdı. Sonradan Meksikalılar Vanilyayı içeceklerine tat vermek amacı ile kullanmaya başladılar.

Doğal Ortamında Vanilya bitkisi Karayip’lerden Ekvatorun Pasifik kıyılarına kadar kendisine yerleşim alanı bulmuştur. Günümüzde ise Ekvatorun her iki tarafında yaklaşık 20 derecelik bir alanda yetiştirilebilmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 150 vanilya türü vardır ancak Bourbon, Tahiti ve Hint Vanilyası ticari olarak yetiştirilmektedir.

Avrupa'ya Vanilya'nın tanıtılması ise Amerika kıtasının keşfinden sonra 1520 yılında kakao bitkisi ile beraber İspanyollar tarafından getirilmesi ile başlamıştır. Ancak Vanilya bundan sonra tüm çabalara rağmen çok uzun bir süre Meksika dışında yetiştirilememiştir. 1837 yılında ise Vanilya'nın polenizasyonunu o yöreye özgün bir arı cinsi tarafından gerçekleştirildiği anlaşıldıktan 4 yıl sonra Bourbon adalarında yaşayan Edmond Albuis tarafından elle polenize etme yöntemi bulunmuştur. Vanilya ekiminden sonra ilk ürünü yaklaşık 3 yıl sonra verir.

Çok fazla işçilik gerektiren bir süreçtir. Çubuk yeşil meyve halindeyken yaklaşık 9 ay boyunca tadını alması için bekler. Meyve koparıldıktan sonra hala yeşildir ve henüz tam anlamı ile tadı ve aroması oluşmamıştır. Bu tat ancak kurutma işleme sürecinden sonra oluşur. Meyve koparıldıktan sonra güneşte kurutulur. Ancak günümüzde pek çok ülkede meyveler sıcak suda bekletildikten sonra güneşe konulur. Bu kuruma sürecinde meyve yaklaşık %20 oranında küçülür. İşleme bittikten sonra ürünler ayrıştırılır 1-2 ay boyunca dinlenmeye bırakılır.

Vanilyanın yetiştirilmesi, polenizasyonu (polenleme işlemi) ve ekimi hiç bir makine, kimyasal gübre veya tarım ilacı kullanmadan tamamen elle yapılır. Vanilya yetiştiricileri- ki genelde kadın ve çocuklardır- eğer yeteri kadar hızlı çalışırlarsa günde yaklaşık 1000 ile 2000 arası vanilya'yı polenleyebilirler. En fazla işçilik gerektiren zirai üründür. Aynı zamanda Dünya'da Safran'dan sonra en pahalı ikinci baharattır.Gıdalarda vanilya tadı, vanilya özütü eklenerek veya vanilya potlarını hazırlanan sıvı karşımlarda pişirerek elde edilir. Doğal vanilya kullanma miktarına göre gıdalara kahverengi veya sarı rengi verir.

Gıda sektöründe vanilya kokusu ve tadı yüzünden kullanılmaktadır. Sektörde metil ve etil vanilin kullanılmaktadır. Etil vanilin daha pahalıdır, ama daha baskın koku ve tadı vardır.Vanilyanın en çok kullanıldığı gıda sektörü dondurma üretimidir. Vanilyalı dondurma en temel dondurma çeşidi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca vanilya amacıyla çikolata, puding, şekerlemeler, sütlü tatlılar, pasta kremaları, kahve, alkollü içecekeler, kola ve unlu mamüllerin içeriklerinde yer almaktadır. Gıdalarda vanilyanın aroma verme özelliğinden başka kullanımları da vardır:

  • Asit giderici: Ananasın üzerine, turunçgillere, meyve salatalarına birkaç damla vanilya özütü eklendiğinde ekşimsiliği yumuşatır ve ekstra tat verir. Domates soslarına eklendiğinde asitliği nötürleştirir.
  • Emülsiyonlaştırıcı: Yumurta içeren hamur karışımlarına, pankek ve waffle hamurlarına veya krema soslarına vanilya özütü eklendiğinde pürüzsüz karışım elde edilir.
  • Tatlandırıcı: Yeni ve özgün lezzetli tatlar oluşturmak için mevsimlik tadı olmayan meyvelere veya diğer tadı az olan gıdalara vanilya tozu eklenir.
  • İlave tatlandırıcı: Deniz ürünleri, kümes hayvanları eti ve kırmızı et için pişirme işlemleri sırasında vanilya özütü ilavesi lezzet arttırıcıdır.
  • Mide yatıştırıcı: Saf vanilya özütü suya veya elma suyuna eklendiğinde sinirden gerilmiş mideyi gevşetmede etkilidir.
  • Vanilyanın ve vanilinin içeriğindeki esas yağlar aromaterapi seyanslarında, kokusuyla vücudu rahatlatma ve gevşetme amacıyla kullanılmaktadır. Hastaları stresli ortamlardan korumak içinde vanilya aroması sakinleştirici olarak kullanılır. MRI çekimlerinde vanilya kokusunun işlem süresince hastayı sakin tuttuğu gözlemlenmiştir.